A polenta – leánykori nevén a puliszka – a régi magyar konyha egyik gyakori étke volt valaha.
A szüleim korosztálya viszont annyit evett belőle puliszkaként, hogy nekünk már nem is főztek ilyet.
Most, hogy már nálunk is polentaként emlegetik, a puccos éttermek köretei, előételei között szerepel. Én most vacsorára főfogásnak szánom a tortásított változatát
- 20 dkg kukoricadara
- 1-1,2 l víz
- 1 tk só
- 2 tk vaj
A vizet, a sóval és egy kiskanálnyi kukoricadarával felforraljuk. A hőmérsékletet lejjebb vesszük és a kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe, közben folyamatosan keverjük. 15-20 percig főzzük, folyamatos keverés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nagyobb erőkifejtéssel kell keverni.
Egy 30x15 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit kivajazunk, és beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Majd a magasságában három részre vágjuk
A piros krém paradicsomszósz, a zöld pedig spenótszósz. Ezekkel megkenjük.
Tetejére sajtot reszelhetünk. És a sütőben egy kicsit megsütjük
Majd szeleteket vágunk belőle.
A spenótmaradékot egy kicsit "besamelesítve", kicsit fokhagymával, borssal, sóval kész is az öntett.
Friss vegyes salátával könnyű vacsoránk lehet belőle.
Fokhagymás-spenótos besamelhez valók:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
só
bors
2 gerezd fokhagyma
no és a maradék spenótszósz
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és apróravágott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a spenótszószt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése