Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 kávéskanál cukor
- 2 db tojás
- 2 kávéskanál só
- 1 db tojás a megkenéshez
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttattam, a tojásokat a vajjal és a sóval kikevertem, majd a liszthez hozzáadtam őket, s összedagasztottam. Én a kenyérsütőgép dagasztóját használtam. A tésztából kerek cipót formáltam egy tálban konyharuhával letakarva fél órára meleg helyre tettem. Majd újra átdagasztottam, de ezt most már kézzel. Megint fél órát pihentettem.
A cipót három részre szedtem. Majd mindegyiket még háromba. És mindegyikből hegyes végű - kb. 25 cm-s - hurkákat sodortam. Hármasfonással összefontam. Így három kalácsom lett. Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, majd tojással megkentem a tetejét. 10 percig pihentettem.
Előmelegített 200 fokosra sütőben közepesen barnára megsütöttem.
Kihűlés után szeleteltem fel.
Ezek mellé a húsvéti tálak mellé készült a nem édes kalácsom:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése