2015. január 24., szombat

Saláták halványító zellerszárból


A zöldségesnél jártam a minap és gyönyörű halványító zellerre leltem.
No ebből kiváló kaukázusi kefires sajt- és jércesaláta készül a hétvégére, vegáknak és húsevőknek.







A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemes, enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.
A levélnyeleket fogyasztjuk

A rostokban gazdag szárzeller nyersen a legfinomabb. A fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.

Az alap salátához való:


  • Egy kb. 50 kg-os halványító zeller, az alsó fehér részétől és a leveleitől megtisztítva és 1x1 cm-s kockákra vágva
  • 2 nagy doboz kaukázusi kefir
  • 3 ek. olivaolaj
  • 3 ek. mustár
  • 2 k.k só
  • 2 k.k bors
  • 2 k.k őrölt gyömbér

Az osszetevőket alaposan összekeverem, majd kettészedem és külön-külön hozzákeverem a sajtot a vegáknak és a csirkemell-sült kockákat a húsevőknek


A sajtos változathoz:

  • 20 dkg tetszőleges sajtválogatás (jó, ha füstölt sajt is van köztük) 1x1 cm kockákra vágva 















A jérce salátás változathoz:

1 fej hagymát megpirítok 1 dl olivaolajban
1 közepes csirkemellfilét felkockázok és megforgatom benne
sózom, borsozom ízlés szerint, majd 1 ek. mustárt is hozzáteszek. 
Puhulásig pirítom.
Kihűlve teszem a zellerszáras alapsalátához és összekeverem.

Egy napig jó, ha hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.

2015. január 17., szombat

A fotogén sárgaborsó-krémleves

Itt a tél. A száraz borsó,bab, lencse szezonja.

Így a hétvégén sárgaborsó-krémleves lesz két napra.

S hogy fotogénebb legyen, petrezselyem, kapor és pirított tökmag dizájnt kap ez az egyszerű krémleves.







A leveshez:

  • 60 dkg felesborsó
  • 4 db burgonya 
  • 1közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 tk só
  • 1 kk teáskanál őrölt bors
  • 2 tk. pirospaprika
  • 4-5 babérlevél
  • 2 tk curry
  • 0,5 dl olivaolaj
  • 5 liter víz




A tetejére:

  • 1 ek tökmag (pirított)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor kapor

A felesborsót egy nappal a főzés előtt beáztatom.
Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Majd hozzáadom a fűszereket a többször átmosott sárgaborsót és a kockára vágott burgonyát, majd felengedem vízzel.
Puhulásig főzöm, majd a babérleveket kiveszem belőle, és összeturmixolom.

Tálaláskor, a már kiszedett levesre teszem a pirított tökmagot és az apróra vágott petrezselymet vagy kaprot.

2015. január 10., szombat

Sajtgolyóbisok




Ma falatkákkal készülök az esti bulira...













Néhány perc alatt kész.

Első lépés:
Sajtokat keresek a hűtőben. Van itt trapista, pannonia, és lám egy chilis füstölt sajt is. Kb 30-40 dkg az egész.

Második lépés:
Lereszelem a sajtokat és összekeverem.

Harmadik lépés:
Kis tálakba külön-külön teszek paprikát, lenmagpelyhet, szezámmagot, friss aprított petrezselymet.

Negyedik lépés:
Megolvasztom a sajtokat. Én most mikróban egy jénai tálban olvasztom, amíg gyúrható nem lesz.

Ötödik lépés:
Tetszőleges méretű golyóbisokat formázok belőlük. Majd meghempergetem külön-külön a paprikában, a lenmagpehelyben, a szezámmagban, a friss aprított petrezselyemben.

Hatodik lépés:
Tálalás. 


Ta-da-da-dam....

2015. január 7., szerda

Tönköly tésztás almás pite



A bátyám születésnapjára készült a család. Mióta világ a világ az ő "tortája" az almás pite volt. Idén egy "bio-sított" változattal leptem meg.







A tésztához:


  • 30 dkg  tönköly teljeskiörlésű liszt
  • 30 dkg finom liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2-3 e.k. xilit
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás 
  • 1-2 evőkanál bio telföl
  • 1 dl tej


A töltelékhez:


  • 2 kg jonatán alma
  • 3-4  e.k. xilit
  • 2-3 e.k. rizsszirup
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 kéváskanál őrölj fahéj


A tetejét bekenni: 1 tojás

A töltelékhez az almát lereszeltem, hozzáadtam a xilitet, rizsszirupot, a vaníliás cukrot és a fahéjat.

A tésztához a lisztbe morzsoltam a vajat, a sót, a cukrot és a sütőport, a tojássárgáját és a tejfölt, tejet. Jól összedolgoztam.

A sütőt előmelegítettem 170 fokra. 
Tepsibe sütőpapírt tettem, a cipót két részre osztottam és az egyiket a sütőpapír nagyságúra nyújtva ráhelyeztem a sütőpapíros tepsire. Megszórtam zsemlemorzsával és rákanalaztam a reszelt almát. 
Az almarétegre fektettem a tészta másik feléből kinyújtott tésztalapot, megszurkáltam villával és bekentem a tojással. 40 perc alatt a 170 fokos sütőben aranybarnára sütöttem. 

Tetejét megszórtam fahéjas porcukorral.