A zöldségesnél jártam a minap és gyönyörű halványító zellerre leltem.
No ebből kiváló kaukázusi kefires sajt- és jércesaláta készül a hétvégére, vegáknak és húsevőknek.
A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemes, enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.
A levélnyeleket fogyasztjuk
A rostokban gazdag szárzeller nyersen a legfinomabb. A fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.
Az alap salátához való:
- Egy kb. 50 kg-os halványító zeller, az alsó fehér részétől és a leveleitől megtisztítva és 1x1 cm-s kockákra vágva
- 2 nagy doboz kaukázusi kefir
- 3 ek. olivaolaj
- 3 ek. mustár
- 2 k.k só
- 2 k.k bors
- 2 k.k őrölt gyömbér
Az osszetevőket alaposan összekeverem, majd kettészedem és külön-külön hozzákeverem a sajtot a vegáknak és a csirkemell-sült kockákat a húsevőknek
A sajtos változathoz:
- 20 dkg tetszőleges sajtválogatás (jó, ha füstölt sajt is van köztük) 1x1 cm kockákra vágva
A jérce salátás változathoz:
1 fej hagymát megpirítok 1 dl olivaolajban
1 közepes csirkemellfilét felkockázok és megforgatom benne
sózom, borsozom ízlés szerint, majd 1 ek. mustárt is hozzáteszek.
Puhulásig pirítom.
Kihűlve teszem a zellerszáras alapsalátához és összekeverem.
Egy napig jó, ha hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Itt a tél. A száraz borsó,bab, lencse szezonja.
Így a hétvégén sárgaborsó-krémleves lesz két napra.
S hogy fotogénebb legyen, petrezselyem, kapor és pirított tökmag dizájnt kap ez az egyszerű krémleves.
A leveshez:
- 60 dkg felesborsó
- 4 db burgonya
- 1közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 tk só
- 1 kk teáskanál őrölt bors
- 2 tk. pirospaprika
- 4-5 babérlevél
- 2 tk curry
- 0,5 dl olivaolaj
- 5 liter víz
A tetejére:
- 1 ek tökmag (pirított)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
A felesborsót egy nappal a főzés előtt beáztatom.
Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Majd hozzáadom a fűszereket a többször átmosott sárgaborsót és a kockára vágott burgonyát, majd felengedem vízzel.
Puhulásig főzöm, majd a babérleveket kiveszem belőle, és összeturmixolom.
Tálaláskor, a már kiszedett levesre teszem a pirított tökmagot és az apróra vágott petrezselymet vagy kaprot.
Ma falatkákkal készülök az esti bulira...
Néhány perc alatt kész.
Első lépés:
Sajtokat keresek a hűtőben. Van itt trapista, pannonia, és lám egy chilis füstölt sajt is. Kb 30-40 dkg az egész.
Második lépés:
Lereszelem a sajtokat és összekeverem.
Harmadik lépés:
Kis tálakba külön-külön teszek paprikát, lenmagpelyhet, szezámmagot, friss aprított petrezselymet.
Negyedik lépés:
Megolvasztom a sajtokat. Én most mikróban egy jénai tálban olvasztom, amíg gyúrható nem lesz.
Ötödik lépés:
Tetszőleges méretű golyóbisokat formázok belőlük. Majd meghempergetem külön-külön a paprikában, a lenmagpehelyben, a szezámmagban, a friss aprított petrezselyemben.
Hatodik lépés:
Tálalás.
Ta-da-da-dam....
A bátyám születésnapjára készült a család. Mióta világ a világ az ő "tortája" az almás pite volt. Idén egy "bio-sított" változattal leptem meg.
A tésztához:
- 30 dkg tönköly teljeskiörlésű liszt
- 30 dkg finom liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 2-3 e.k. xilit
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál bio telföl
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 2 kg jonatán alma
- 3-4 e.k. xilit
- 2-3 e.k. rizsszirup
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 kéváskanál őrölj fahéj
A tetejét bekenni: 1 tojás
A töltelékhez az almát lereszeltem, hozzáadtam a xilitet, rizsszirupot, a vaníliás cukrot és a fahéjat.
A tésztához a lisztbe morzsoltam a vajat, a sót, a cukrot és a sütőport, a tojássárgáját és a tejfölt, tejet. Jól összedolgoztam.
A sütőt előmelegítettem 170 fokra.
Tepsibe sütőpapírt tettem, a cipót két részre osztottam és az egyiket a sütőpapír nagyságúra nyújtva ráhelyeztem a sütőpapíros tepsire. Megszórtam zsemlemorzsával és rákanalaztam a reszelt almát.
Az almarétegre fektettem a tészta másik feléből kinyújtott tésztalapot, megszurkáltam villával és bekentem a tojással. 40 perc alatt a 170 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Tetejét megszórtam fahéjas porcukorral.