Egy jó gyümölcsleves. Egy mexikói fűszeres újkrumpli, marhapörkölttel, vagy gombapaprikással, s egy epres rizsfelfújttal; ez lett a menü.
Vendégfogadó "welcome-falatnak" pedig az örök kedvenc Caprese
A Jó gyümölcsleves:
- 1 üveg meggykompótot,
- 2 citrom levét,
- 1/2 kg epret,
- 1 nagy doboz gyümölcsjoghurtot,
- 3 dl tejszínt
- 2 k.k. fahéjat,
- 2 k.k. szegfűszeget,
- 2 e.k. lisztet
- 15 cukor xilitet/cukorot éppen hogy csak felforraltam 3 liter vízben.
Összeturmixoltam. Leszűrtem és egy éjszakára hűtőbe tettem. Friss eperrel és tejszínhabbal díszítettem tálaláskor.
Mexikói fűszeres újkrumpli:
- 2 kg pucolt újkrumplit
- 25 dkg vörösbabot
- 25 dkg mirelit kukoricát külön-külön megfőztem,
- mexikói vegyes fűszeres (chili, bors, só, paprika) olajjal meglocsolva hagymakarikákkal sütőben összepirítottam. Majd baconnel letakarva kicsit tovább pirítottam a húsevőkét. A húsevőknek marhapörkölt, a vegáknak gombapaprikás volt a feltét. A végén friss póréhagyma karikákkal és apró petrezselyemmel tálaltam.
A marhapörkölt feltéttel tálalva
Marhapörkölt:
- 4 kanál zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg marhafartő
- 3 evőkanál fűszerpaprika
- só, bors, pirospaprika, curry
- 1 db paprika
- 2 gerezd fokhagyma
A vöröshagymát felaprítottam, wokban megolvasztottam a zsírt, rádobtam a hagymát és szép üvegesre pirítottam.
Hozzáadtam a felkockázott húst és a hagymás zsíron kifehéredésig forgattam. Sóztam és paprikáztam és újra átforgattam.
1-2 dl vizet és az összes fűszert hozzáöntöttem.
3-4 óra alatt lassú tűzön, fedő nélkül puhára főztem a húst. 10-15 percenként ellenőriztem, hogy van-e rajta víz. Mikor elfőtt, ráöntöttem újra és újra 1-2 dl-t.
Félórával az elkészülés előtt -, rádobtam a felaprított paprikát át és az apróra vágott fokhagymát és tovább főztem míg a zöldségek is puhulásáig.
Gombapaprikás feltéttel tálalva
Gombapaprikás:
- 1kg gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- kis olaj
- liszt
- pirospaprika, só, bors curry
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítottam. Hozzáadtam a cikkekre vágott gombát, 2-3 kávéskanál pirospaprikát, sóztam, borsoztam, curryztem majd puhára párolom. Amikor megfőtt, megszórtom 1 evőőkanálnyi liszttel, hozzáöntöttem a tejfölt, jól elkeverem és összeforraltam.
Epres rizsfelfújt:
- 30 dkg rizs
- 5 dl tej
- 3 dl víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 2 teáskanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál eperlekvár
- 50 dkg eper
A rizst megmostam, és feltettem főni a tej és víz elegyébe a két vaníliás cukorral. Megpuhulás után, teljesen kihűtöttem. A hat tojás sárgáját kikevertem a cukorral, liszttel és sütőporral. A kihűlt rizshez kevertem, majd sütőpapírozott, tortaformáva öntöttem, és lassú tűzön megsütöttem. Megpakoltam még melegen eperrel a tetejét, majd felvertem a tojásfehérjéket, és belekevertem a lekvárt, majd az eperre terítettem. Nagyon gyenge tűznél rásütjük a tetejére a habot. Kihűtve szeleteltem fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése