2014. november 24., hétfő

Petrezselyemkrém, ahogy az anyukámtól tanultam

A hétvégén nagybátyám 10 csokor petrezselyemmel tért haza a piacról. Adta magát, hogy a 10-ből 8 a petrezselyemkém részévé lesz.












A petrezselyemről:
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös.
Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.


Hozzávalók:

  • 8 csokor petrezselyem
  • 25 dkg pucolt napraforgómag
  • 2 dl extra szűz olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors


Elkészítés:

Ezt mind egyszerűen összeturmixoljuk.



















Fotók: Anyuka

2014. november 18., kedd

TEA-KEDVENCEK 1.0 - A gyömbértea


Jönnek a hideg téli esték, egy jó tea felmelegíti a testet és lelket is, főként, ha gyömbérből készül.


Gyömbérteát életemben először a Taron levő buddhista sztúpa melletti kis teázóban ittam. Aztán itthon kísérleteztem ki ezt a receptet.


Egy ujjbegynyi gyömbért, alaposan megmosunk és lereszeljük, 1 liter forróvízzel leforrázzuk. Úgy 10 percet hagyjuk benne ázni. Leszűrjük.  Egy kisebb citrom levét kifacsarjuk, és beleöntjük, majd 2-3 evőkanál rizssziruppal, vagy mézzel édesítjük.(Édesítés nélkül is kiváló.)
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni.
Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.
A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.


Fotók: Anyuka

2014. november 14., péntek

Mi mindenre jó a muffinsütő? 3.0 - Házi sajt készítésre

Úgy alakult, hogy felgyülemlett jónéhány doboz joghurt a hűtőben, amelyeknek közeledett a lejárati ideje. Ilyenkor jó túrósítani - gondoltam.
Felforraltam és a savóról leszedtem. 
No és mit tegyek ezzel a túróval? Legyen házi sajt belőle!






Beszereztem hát a további hozzávalókat:
  • 1 liter tej
  • 1/2 kg túró (ezt nem kellett már vennem)
  • 6 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só

Íme a munkafolyamat:


Az 1 liter forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet előbb áttörtem
krumpli törőn - összefőztem, kb. 5 percen át.
Nyomás nélkül szűrtem le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1
egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1
kiskanál sóval jól összekevertem.






Óvatosan 15 percig kevertem főzés közben is. Amikor elvált a lábas

oldalától, levettem a tűztől és beleraktam a muffin formába. 2 óra múlva
reszelhető állapotúvá vált.


Én köménnyel fűszereztem, de fokhagymával, snidlinggel, zöld fűszerekkel is kiváló. 






Nem hiszem hogy ezek után én a boltban "traistván" (trapista) sajtot fogok venni.








Fotók: Anyuka

2014. november 5., szerda

Szent Márton és a sült libacomb

A családunkban immár negyedik éve, hogy Márton napon sült libacombot eszünk hagymás törtkrumplival és lila párolt káposztával. Utána pedig újborral koccintunk







A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Hozzávalók:

  • Személyenként 1 libacomb (nálunk idén 6 főre készül)
  • 3-4 e.k. mangalica zsír
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 3 db alma
  • 2 db narancs
  • 5-6 babérlevél
  • 2-3 rozmaringszál
  • ízlés szerint bors, só
  • 2-3 dl fehérbor
A combokból a tollat és a tokot eltávolítottam és besóztam.
A tepsit  a zsiradékkal kikentem.
Majd a felaprított zöldségekkel megágyaztam  a comboknak, melyeket bőrével lefele fordítva helyzetem az ágyra. Sót, borsot és a narancs és alma szeleteket rászórtam. Fehér borral meglocsoltam. Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. 




Befedtem alufóliával tepsit. És előmelegített 170 fokos sütőben pároltam úgy két órán át. Próbaként időnként hústűvel beszúrtam a csont mellé, hogy elválik-e tőle a hús.


Majd megforgattam a combokat, bőrével fölfelé és fólia nélkül időnként meg-meg locsolgatva készre pirítottam 210 fokos sütőhőmérsékleten.

Hagymás törtkrumpli

 Párolt lilakáposzta

Tavalyi fotók


2014. november 3., hétfő

ASZTA-PASZTA


Egyik este a Kedvessel barátokat vártunk egy jó kis beszélgetésre. Gyorsan elkészíthető vacsorát rittyentettük melynek neve: ASZTA-PASZTA, azaz Azt taPasztalom, hogy Asztalon a Pasta.







Hozzávalók:
  • 3 fej hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 cukkini
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 3-4 szem paradicsom
  • 3-4 e.k. olaj
  • 2 e. k. cukor
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • bors
  • 20 dkg ementáli sajt



A hagymát szálára vágtam.
A serpenyőben kevés olajon cukrot karamellizáltam, majd a hagymát és egy két bababérlevelet, barnulásig dinszteltem.












Majd hozzáadtam a felkarikázott a póréhagymát, a kockára vágott cukkinit, a feldarabolt csiperkegombát és a fűszerekkel összerottyantottam. 

Végül a felkockázott paradicsomot is hozzávegyítettem, pár percig még főztem.






A kagylótésztát sós vízben andante -re főztem. 
Tányárokra adjusztáltam. Az elkészült gombás szószt ráöntöttem, és a felkockázott ementáli sajtot rászórtam.
A Kedves fotóival